Milloin on aika suorittaa nelipyöräsuuntaus?

20.6.2023

Oletko kiinnittänyt huomiota siihen miten renkaat pyörivät auton alla eli millainen on auton ajotuntuma? Miksi tähän on tärkeää kiinnittää huomiota?  

Hyvinkin pienet muutokset pyörien ohjauskulmissa voi aiheuttaa autolle merkittäviä haittoja ja pahimmillaan tuhota uudetkin kesärenkaat. Virheelliset ohjauskulmat ovat aiheuttavat myös suurempaa vierintävastusta, jonka johdosta polttoaineen kulutus voi kasvaa! 

Ohjauskulmat vinoutuvat yleensä, jos renkaalla on ajettu liian kovalla vauhdilla esimerkiksi kuoppaan tai katukivetykseen. Tämä voi aiheuttaa ohjauskulmiin muutoksia, joita ei silmällä näe. Autojen herkkyydessä reagoida iskuihin ja törmäyksiin on kuitenkin eroja, joten tärkeintä on seurata ajotuntumaa sekä renkaiden kuntoa.  

Nelipyöräsuuntaus on tarpeellinen myös silloin, jos auton alustaan vaihdetaan osia esimerkiksi raidetangon pää tai iskunvaimennin. Alustan osien vaihtotyö vaikuttaa pyörien kulmiin lähes aina. Lisäksi nelipyöräsuuntaus on tarpeen tehdä noin 2 vuoden välein tai kun hankit uuden rengassarjan tai vanteet. 

Nelipyöräsuuntauksen tavoitteena on saada auto kulkemaan optimaalisen suorassa. 

Mistä tunnistaa nelipyöräsuuntauksen tarpeen?

Viallisia kulmia ei näe paljaalla silmällä, mutta auton ominaisuuksien muutokset antaa merkkejä renkaiden epänormaalin kulumisen lisäksi. 

Yleisimmät merkit viallisista ohjauskulmista:

  • Ratti on vinossa: joudut pitämään rattia hieman vinossa jompaan kumpaan suuntaan vaikka ajat suoraan. Ratin tulisi olla AINA suorassa suoraan ajettaessa. 
  • Ratti tärisee: etenkin suuremmilla nopeuksilla vialliset ohjauskulmat saattavat aiheuttaa ylimääräistä tärinää autoon ja sen myötä ohjauspyörään.
  • Auto puoltaa: autosi hakeutuu omille raiteilleen tai auto reagoi herkästi tiessä oleviin uriin.
  • Renkaat kuluvat epätasaisesti: renkaiden epätasainen kuluminen ulko- tai sisäreunalta tai yleisesti rfenkaiden nopea kuluminen on merkki ongelmista. Kannattaakin siis tarkailla renkaiden kuntoa pitkin rengas kautta. 
  • Polttoaineen kulutus kasvaa: auton vierintävastus kasvaa virheellisten pyöränkulmien myötä, mikä voi näkyä myös suurempana polttoaineen kulutuksena.

Mikäli havaitsit joitakin edellä mainittuja merkkejä tai edellisestä nelipyöräsuuntauksesta on kulunut aikaa yli 2 vuotta, suosittelemme varaamaan ajan nelipyöräsuuntaukseen – voit tehdä sen täältä!

Varaa aika autollesi!

Voit varata huollon suoraan Suomen Mart Auton varauskalenterista:

Pyydä tarjous!