Eikö autostasi löydy vielä moottorinlämmitintä? Kannattaako sellaista hankkia?

12.1.2024

Ensinnäkin – kyllä suomen sääolosuhteissa jokaisessa autossa tulisi olla moottorinlämmitin ja ennen kaikkea sitä pitäisi muistaa käyttää!

Mutta millainen moottorinlämmitin tulisi valita? Se riippuu autosta, käyttäjästä ja olosuhteista.

Periaatteessa lämmittimet voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: verkkovirralla toimiviin (lohko-, letku- tai säteilylämmitin) ja auton akusta virtaa ottaviin (eli lämpö tuotetaan polttamalla auton polttoainetta).

Olosuhteet vaikuttavat moottorinlämmittimen valintaan

Mikäli autoa säilyttää kylmässä autotallissa tai -hallissa, on verkkovirtaan kytkettävä moottorinlämmitin ainoa mahdollinen tapa moottorin esilämmitykseen, koska polttoainekäyttöistä lisälämmitintä ei saa käyttää sisätiloissa. 

Kannattaako valita lohko-, letku- vai säteilylämmitin riippuu autosta eli tähän ei välttämättä voi aina itse vaikuttaa!

Verkkovirtaan kytkettävä lämmitin tarvitsee luonnollisesti verkkovirtaa eli, mikäli säilytät autoasi pääsääntöisesti paikassa, jossa verkkovirtaa ei ole saatavilla on polttoainetoiminen lisälämmitin oikea valinta sellaiselle autoilijalle!

Mitä muuta kannattaa punnita moottorinlämmittimen valinnassa?

Polttoainekäyttöisen lisälämmittimen käytössä on tärkeää huomioida se, että autolla on aina ajettava selkeästi pidempään kuin sitä on lämmitetty. Sillä mikäli autolla ajetaan vain lyhyitä matkoja kerralla ja autoa lämmitetään aina ennen liikkeelle lähtöä polttoainekäyttöisellä lisälämmittimellä, tyhjenee uusikin akku muutaman päivän jälkeen. Eli auto ei enää käynnisty. 

Eli tämän kaltaiselle autoilijalle verkkovirtaan liitettävä lämmitin saattaa olla järkevämpi vaihtoehto – tai sitten autoon on hankittava akun ylläpitolaturi. 

Polttoainekäyttöisen lisälämmittimen hyödyt: Se lämmittää pääsääntöisesti moottorin lisäksi myös auton sisätilat. Lisälämmittimen yhteyteen voi valita usein myös ajastimen, kaukosäätimen tai puhelinohjauksen ja tämä tekee käytöstä erityisen mukavaa.

Verkkovirralla toimivan moottorinlämmittimen hyödyt: Se on suhteessa polttoainetoimiseen lisälämmittimeen huomattavasti halvempi asennuksen ja käytön kannalta, sillä lohkolämmittimissä on huomattavasti vähemmän komponentteja kuin polttoainetoimisessa lämmittimessä. Lohkolämmittimen yhteyteen voi myös asentaa sisätilanlämmittimen erillisellä johtosarjalla. 

Mikäli kaipaat apua moottorinlämmittimen valintaan ota ihmeessä yhteyttä, me autetaan ja neuvotaan mielellään!

Varaa aika autollesi!

Voit varata huollon suoraan Suomen Mart Auton varauskalenterista:

Pyydä tarjous!